Sól warzona spożywcza jodowana
Sól spożywcza warzona wzbogacona w procesie produkcyjnym o jod. Nie zawiera substancji antyzbrylającej. Wysokiej jakości, atestowany produkt spożywczy.
Proces technologiczny otrzymywania soli warzonej polega na termicznym zatężaniu zasolonych wód i krystalizacji z nich soli.
Surowcem wykorzystywanym w procesie wytwarzania soli warzonej są wyłącznie naturalne solanki oraz sól kamienna spożywcza.
Nazwa handlowa: Sól warzona spożywcza jodowana.
Znak towarowy: Sól Dębieńska.
Nazwa chemiczna: Sodu chlorek.
Synonimy nazwy: Sól kuchenna.
Wzór chemiczny: NaCl.
Masa cząsteczkowa: 58,44.
Nr CAS: 7647–14–5.
Nr EC: 231–598–3.
Produkt:
- nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego,
- nie zawiera substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji,
- nie jest modyfikowany genetycznie,
- nie jest poddawany promieniowaniu jonizującemu.
Opakowania:
- opakowanie 1kg
- opakowanie foliowe PE 25 kg,
- opakowanie PP typu big–bag 1000 kg.
Wszystkie rodzaje opakowań dopuszczone są do kontaktu z żywnością zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
Termin ważności: 1 rok od daty produkcji.
Formularz zamówienia
Parametry fizykochemiczne produktu (wartości gwarantowane):
- Wygląd: drobnokrystaliczny (1).
- Barwa: biała (1).
- Zapach: bez obcego zapachu (1).
- Smak: słony, bez obcego posmaku (1).
- Zanieczyszczenia mechaniczne: brak (1).
- Chlorek sodu NaCl (%): ≥ 99,0 w przeliczeniu na bezwodną masę (1).
- Substancje nierozpuszczalne w H2O (%): ≤ 0,05 (1).
- Zawartość wody w temperaturze 105oC (%): ≤ 0,5 (1).
- pH 1% roztworu: 5 – 8 (1).
- Substancja przeciwzbrylająca K4[Fe(CN)6]; E536 (mg/kg): brak.
- Jodan patasu (mg/kg): 39 ± 13 (3).
Parametry fizykochemiczne produktu (wartości typowe):
- Wygląd: drobnokrystaliczny (1).
- Barwa: biała (1).
- Zapach: bez obcego zapachu (1).
- Smak: słony, bez obcego posmaku (1).
- Zanieczyszczenia mechaniczne: brak (1).
- Chlorek sodu NaCl (%): 99,4 – 99,7 w przeliczeniu na bezwodną masę (1).
- Substancje nierozpuszczalne w H2O (%): 0,002 – 0,01 (1).
- Zawartość wody w temperaturze 105oC (%): 0,06 – 0,15 (1).
- pH 1% roztworu: 6,0 – 7,2 (1).
- Substancja przeciwzbrylająca K4[Fe(CN)6]; E536 (mg/kg): brak (1).
- Jodan patasu (mg/kg): 32 – 46 (3).
Wymagania zgodne z:
(1) Polską Normą PN–C–84081–2:1998 Sól (chlorek Sodu). Sól spożywcza.
(2) Codex Alimentarius – CODEX/STAN 193–1995.
(3) Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności (Dz.U.2010 Nr 174 poz. 1184)
Skład granulometryczny wartości gwarantowane:
- Frakcja ziarnowa > 0,63 mm (%): ≤ 5.
- Frakcja ziarnowa 0,2 – 0,63 mm (%): ≥ 90.
- Frakcja ziarnowa < 0,2 mm (%): ≤ 5.
Skład granulometryczny wartości typowe:
- Frakcja ziarnowa > 0,63 mm (%): 0,1 – 4,0.
- Frakcja ziarnowa 0,2 – 0,63 mm (%): 90,0 – 95,0.
- Frakcja ziarnowa < 0,2 mm (%): 0,1 – 3,0.