Przejdź do treści Przejdź do stopki

Sól warzona spożywcza jodowana

Sól spożywcza warzona wzbogacona w procesie produkcyjnym o jod. Nie zawiera substancji antyzbrylającej. Wysokiej jakości, atestowany produkt spożywczy.
Proces technologiczny otrzymywania soli warzonej polega na termicznym zatężaniu zasolonych wód i krystalizacji z nich soli.

Surowcem wykorzystywanym w procesie wytwarzania soli warzonej są wyłącznie naturalne solanki oraz sól kamienna spożywcza.

Nazwa handlowa: Sól warzona spożywcza jodowana.
Znak towarowy: Sól Dębieńska.
Nazwa chemiczna: Sodu chlorek.
Synonimy nazwy: Sól kuchenna.
Wzór chemiczny: NaCl.
Masa cząsteczkowa: 58,44.
Nr CAS: 7647–14–5.
Nr EC: 231–598–3.

Produkt:

  • nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego,
  • nie zawiera substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji,
  • nie jest modyfikowany genetycznie,
  • nie jest poddawany promieniowaniu jonizującemu.

Opakowania:

  • opakowanie 1kg
  • opakowanie foliowe PE 25 kg,
  • opakowanie PP typu big–bag 1000 kg.

Wszystkie rodzaje opakowań dopuszczone są do kontaktu z żywnością zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

Termin ważności: 1 rok od daty produkcji.

Formularz zamówienia

Parametry fizykochemiczne produktu (wartości gwarantowane):

  • Wygląd: drobnokrystaliczny (1).
  • Barwa: biała (1).
  • Zapach: bez obcego zapachu (1).
  • Smak: słony, bez obcego posmaku (1).
  • Zanieczyszczenia mechaniczne: brak (1).
  • Chlorek sodu NaCl (%): ≥ 99,0 w przeliczeniu na bezwodną masę (1).
  • Substancje nierozpuszczalne w H2O (%): ≤ 0,05 (1).
  • Zawartość wody w temperaturze 105oC (%): ≤ 0,5 (1).
  • pH 1% roztworu: 5 – 8 (1).
  • Substancja przeciwzbrylająca K4[Fe(CN)6]; E536 (mg/kg): brak.
  • Jodan patasu (mg/kg): 39 ± 13 (3).

Parametry fizykochemiczne produktu (wartości typowe):

  • Wygląd: drobnokrystaliczny (1).
  • Barwa: biała (1).
  • Zapach: bez obcego zapachu (1).
  • Smak: słony, bez obcego posmaku (1).
  • Zanieczyszczenia mechaniczne: brak (1).
  • Chlorek sodu NaCl (%): 99,4 – 99,7 w przeliczeniu na bezwodną masę (1).
  • Substancje nierozpuszczalne w H2O (%): 0,002 – 0,01 (1).
  • Zawartość wody w temperaturze 105oC (%): 0,06 – 0,15 (1).
  • pH 1% roztworu: 6,0 – 7,2 (1).
  • Substancja przeciwzbrylająca K4[Fe(CN)6]; E536 (mg/kg): brak (1).
  • Jodan patasu (mg/kg): 32 – 46 (3).

  

Wymagania zgodne z:

(1) Polską Normą PN–C–84081–2:1998 Sól (chlorek Sodu). Sól spożywcza.

(2) Codex Alimentarius – CODEX/STAN 193–1995.

(3) Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności (Dz.U.2010 Nr 174 poz. 1184)

 

Skład granulometryczny wartości gwarantowane:

  • Frakcja ziarnowa > 0,63 mm (%): ≤ 5.
  • Frakcja ziarnowa 0,2 – 0,63 mm (%): ≥ 90.
  • Frakcja ziarnowa < 0,2 mm (%): ≤ 5.

Skład granulometryczny wartości typowe:

  • Frakcja ziarnowa > 0,63 mm (%): 0,1 – 4,0.
  • Frakcja ziarnowa 0,2 – 0,63 mm (%): 90,0 – 95,0.
  • Frakcja ziarnowa < 0,2 mm (%): 0,1 – 3,0.
Cart0
Cart0
Cart0

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką cookie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close