Przejdź do treści Przejdź do stopki

Pył solny spożywczy

Nazwa handlowa: Pył solny spożywczy.
Znak towarowy: Sól Dębieńska.
Nazwa chemiczna: Sodu chlorek.
Wzór chemiczny: NaCl.
Masa cząsteczkowa: 58,44.
Nr CAS: 7647–14–5.
Nr EC: 231–598–3.

Proces technologiczny otrzymywania soli warzonej polega na termicznym zatężaniu zasolonych wód i krystalizacji z nich soli. Surowcem do procesu są wyłącznie naturalne solanki i sól kamienna spożywcza.

Produkt:

  • nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego,
  • nie zawiera substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji,
  • nie jest modyfikowany genetycznie,
  • nie jest poddawany promieniowaniu jonizującemu.

Opakowania:

  • opakowanie foliowe PE 20 kg.
  • opakowanie PP typu big–bag 1000 kg.

Wszystkie rodzaje opakowań dopuszczone są do kontaktu z żywnością zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

Termin ważności: nie określa się.

Formularz zamówienia

Parametry fizykochemiczne produktu (wartości gwarantowane):

  • Wygląd: pylisty.
  • Barwa: biała.
  • Zapach: bez obcego zapachu.
  • Smak: słony, bez obcego posmaku.
  • Zanieczyszczenia mechaniczne: brak.
  • Chlorek sodu NaCl (%): ≥ 97,0 w przeliczeniu na bezwodną masę (1).
  • Substancje nierozpuszczalne w H2O (%): ≤ 0,4.
  • Zawartość wody w temperaturze 105oC (%): ≤ 0,7.
  • pH 1% roztworu: 5 – 8.
  • Substancja przeciwzbrylająca K4[Fe(CN)6]; E536 (mg/kg): ≤ 10.

Parametry fizykochemiczne produktu (wartości typowe):

  • Wygląd: pylisty.
  • Barwa: biała.
  • Zapach: bez obcego zapachu.
  • Smak: słony, bez obcego posmaku.
  • Zanieczyszczenia mechaniczne: brak.
  • Chlorek sodu NaCl (%): 97,5 – 98,0 w przeliczeniu na bezwodną masę (1).
  • Substancje nierozpuszczalne w H2O (%): 0,02 – 0,1.
  • Zawartość wody w temperaturze 105oC (%): 0,2 – 0,5.
  • pH 1% roztworu: 6,0 – 7,2.
  • Substancja przeciwzbrylająca K4[Fe(CN)6]; E536 (mg/kg): ≤ 2.

Skład granulometryczny wartości gwarantowane:

  • Frakcja ziarnowa  > 0,2 mm (%): ≤ 10.
  • Frakcja ziarnowa < 0,2 mm (%):≤  90.

Skład granulometryczny wartości typowe:

  • Frakcja ziarnowa  > 0,2  mm (%): 2,0 – 9,0.
  • Frakcja ziarnowa < 0,2 mm (%): 85 – 91 .

Wymagania zgodne z:

(1) Codex Alimentarius – CODEX/STAN 193–1995.

Cart0
Cart0
Cart0