Pył solny spożywczy
Nazwa handlowa: Pył solny spożywczy.
Znak towarowy: Sól Dębieńska.
Nazwa chemiczna: Sodu chlorek.
Wzór chemiczny: NaCl.
Masa cząsteczkowa: 58,44.
Nr CAS: 7647–14–5.
Nr EC: 231–598–3.
Proces technologiczny otrzymywania soli warzonej polega na termicznym zatężaniu zasolonych wód i krystalizacji z nich soli. Surowcem do procesu są wyłącznie naturalne solanki i sól kamienna spożywcza.
Produkt:
- nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego,
- nie zawiera substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji,
- nie jest modyfikowany genetycznie,
- nie jest poddawany promieniowaniu jonizującemu.
Opakowania:
- opakowanie foliowe PE 20 kg.
- opakowanie PP typu big–bag 1000 kg.
Wszystkie rodzaje opakowań dopuszczone są do kontaktu z żywnością zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
Termin ważności: nie określa się.
Formularz zamówienia
Parametry fizykochemiczne produktu (wartości gwarantowane):
- Wygląd: pylisty.
- Barwa: biała.
- Zapach: bez obcego zapachu.
- Smak: słony, bez obcego posmaku.
- Zanieczyszczenia mechaniczne: brak.
- Chlorek sodu NaCl (%): ≥ 97,0 w przeliczeniu na bezwodną masę (1).
- Substancje nierozpuszczalne w H2O (%): ≤ 0,4.
- Zawartość wody w temperaturze 105oC (%): ≤ 0,7.
- pH 1% roztworu: 5 – 8.
- Substancja przeciwzbrylająca K4[Fe(CN)6]; E536 (mg/kg): ≤ 10.
Parametry fizykochemiczne produktu (wartości typowe):
- Wygląd: pylisty.
- Barwa: biała.
- Zapach: bez obcego zapachu.
- Smak: słony, bez obcego posmaku.
- Zanieczyszczenia mechaniczne: brak.
- Chlorek sodu NaCl (%): 97,5 – 98,0 w przeliczeniu na bezwodną masę (1).
- Substancje nierozpuszczalne w H2O (%): 0,02 – 0,1.
- Zawartość wody w temperaturze 105oC (%): 0,2 – 0,5.
- pH 1% roztworu: 6,0 – 7,2.
- Substancja przeciwzbrylająca K4[Fe(CN)6]; E536 (mg/kg): ≤ 2.
Skład granulometryczny wartości gwarantowane:
- Frakcja ziarnowa > 0,2 mm (%): ≤ 10.
- Frakcja ziarnowa < 0,2 mm (%):≤ 90.
Skład granulometryczny wartości typowe:
- Frakcja ziarnowa > 0,2 mm (%): 2,0 – 9,0.
- Frakcja ziarnowa < 0,2 mm (%): 85 – 91 .
Wymagania zgodne z:
(1) Codex Alimentarius – CODEX/STAN 193–1995.