Przejdź do treści Przejdź do stopki

Pył solny spożywczy

Nazwa handlowa: Pył solny spożywczy.
Znak towarowy: Sól Dębieńska.
Nazwa chemiczna: Sodu chlorek.
Wzór chemiczny: NaCl.
Masa cząsteczkowa: 58,44.
Nr CAS: 7647–14–5.
Nr EC: 231–598–3.

Proces technologiczny otrzymywania soli warzonej polega na termicznym zatężaniu zasolonych wód i krystalizacji z nich soli. Surowcem do procesu są wyłącznie naturalne solanki i sól kamienna spożywcza.

Produkt:

  • nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego,
  • nie zawiera substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji,
  • nie jest modyfikowany genetycznie,
  • nie jest poddawany promieniowaniu jonizującemu.

Opakowania:

  • opakowanie foliowe PE 20 kg.
  • opakowanie PP typu big–bag 1000 kg.

Wszystkie rodzaje opakowań dopuszczone są do kontaktu z żywnością zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

Termin ważności: nie określa się.

Formularz zamówienia

Parametry fizykochemiczne produktu (wartości gwarantowane):

  • Wygląd: pylisty.
  • Barwa: biała.
  • Zapach: bez obcego zapachu.
  • Smak: słony, bez obcego posmaku.
  • Zanieczyszczenia mechaniczne: brak.
  • Chlorek sodu NaCl (%): ≥ 97,0 w przeliczeniu na bezwodną masę (1).
  • Substancje nierozpuszczalne w H2O (%): ≤ 0,4.
  • Zawartość wody w temperaturze 105oC (%): ≤ 0,7.
  • pH 1% roztworu: 5 – 8.
  • Substancja przeciwzbrylająca K4[Fe(CN)6]; E536 (mg/kg): ≤ 10.

Parametry fizykochemiczne produktu (wartości typowe):

  • Wygląd: pylisty.
  • Barwa: biała.
  • Zapach: bez obcego zapachu.
  • Smak: słony, bez obcego posmaku.
  • Zanieczyszczenia mechaniczne: brak.
  • Chlorek sodu NaCl (%): 97,5 – 98,0 w przeliczeniu na bezwodną masę (1).
  • Substancje nierozpuszczalne w H2O (%): 0,02 – 0,1.
  • Zawartość wody w temperaturze 105oC (%): 0,2 – 0,5.
  • pH 1% roztworu: 6,0 – 7,2.
  • Substancja przeciwzbrylająca K4[Fe(CN)6]; E536 (mg/kg): ≤ 2.

Skład granulometryczny wartości gwarantowane:

  • Frakcja ziarnowa  > 0,2 mm (%): ≤ 10.
  • Frakcja ziarnowa < 0,2 mm (%):≤  90.

Skład granulometryczny wartości typowe:

  • Frakcja ziarnowa  > 0,2  mm (%): 2,0 – 9,0.
  • Frakcja ziarnowa < 0,2 mm (%): 85 – 91 .

Wymagania zgodne z:

(1) Codex Alimentarius – CODEX/STAN 193–1995.

Cart0
Cart0
Cart0

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką cookie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close