Przejdź do treści Przejdź do stopki

Sól warzona spożywcza bez substancji przeciwzbrylającej

Wysokojakościowy, atestowany produkt przeznaczony dla odbiorców z branży spożywczej. Dostępny w opakowaniach 25 kg, 50 kg oraz 1000 kg.
Proces technologiczny otrzymywania soli warzonej polega na termicznym zatężaniu zasolonych wód i krystalizacji z nich soli. Surowcem używanym w procesie pozyskiwania soli są wyłącznie naturalne solanki i sól kamienna spożywcza.

Nazwa handlowa: Sól warzona spożywcza bez substancji przeciwzbrylającej.
Znak towarowy: Sól Dębieńska.
Nazwa chemiczna: Sodu chlorek.
Synonimy nazwy: Sól kuchenna.
Wzór chemiczny: NaCl.
Masa cząsteczkowa: 58,44.
Nr CAS: 7647–14–5.
Nr EC: 231–598–3.

Produkt:

  • nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego,
  • nie zawiera substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji,
  • nie jest modyfikowany genetycznie,
  • nie jest poddawany promieniowaniu jonizującemu.

Opakowania:

  • opakowanie foliowe PE 25 kg,
  • opakowanie PP typu big–bag 1000 kg.

Wszystkie rodzaje opakowań dopuszczone są do kontaktu z żywnością zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

Termin ważności: nie określa się.

Formularz zamówienia

Parametry fizykochemiczne produktu (wartości gwarantowane):

  • Wygląd: drobnokrystaliczny (1).
  • Barwa: biała (1).
  • Zapach: bez obcego zapachu (1).
  • Smak: słony, bez obcego posmaku (1).
  • Zanieczyszczenia mechaniczne: brak (1).
  • Chlorek sodu NaCl (%): ≥ 99,0 w przeliczeniu na bezwodną masę (1).
  • Substancje nierozpuszczalne w H2O (%): ≤ 0,05 (1).
  • Zawartość wody w temperaturze 105oC (%): ≤ 0,5 (1).
  • pH 1% roztworu: 5 – 8 (1).
  • Substancja przeciwzbrylająca K4[Fe(CN)6]; E536 (mg/kg): brak.

Parametry fizykochemiczne produktu (wartości typowe):

  • Wygląd: drobnokrystaliczny (1).
  • Barwa: biała (1).
  • Zapach: bez obcego zapachu (1).
  • Smak: słony, bez obcego posmaku (1).
  • Zanieczyszczenia mechaniczne: brak (1).
  • Chlorek sodu NaCl (%): 99,4 – 99,7 w przeliczeniu na bezwodną masę (1).
  • Substancje nierozpuszczalne w H2O (%): 0,002 – 0,01 (1).
  • Zawartość wody w temperaturze 105oC (%): 0,06 – 0,15 (1).
  • pH 1% roztworu: 6,0 – 7,2 (1).
  • Substancja przeciwzbrylająca K4[Fe(CN)6]; E536 (mg/kg): brak.

Wymagania zgodne z:

(1) Polską Normą PN–C–84081–2:1998 Sól (chlorek Sodu). Sól spożywcza.

(2) Codex Alimentarius – CODEX/STAN 193–1995.

 

Skład granulometryczny wartości gwarantowane:

  • Frakcja ziarnowa > 0,63 mm (%): ≤ 5.
  • Frakcja ziarnowa 0,2 – 0,63 mm (%): ≥ 90.
  • Frakcja ziarnowa < 0,2 mm (%): ≤ 5.

Skład granulometryczny wartości typowe:

  • Frakcja ziarnowa > 0,63 mm (%): 0,1 – 4,0.
  • Frakcja ziarnowa 0,2 – 0,63 mm (%): 90,0 – 95,0.
  • Frakcja ziarnowa < 0,2 mm (%): 0,1 – 3,0.
Cart0
Cart0
Cart0